Nøgenhed og sex

Jeg er en af dem, der kalder sig selv naturist. Men jeg kan også finde på at kalde mig for nudist. Det gør for mig ikke den store forskel. Pointen er blot, at jeg er meget bevidst om, at jeg kan lide den form for nøgenhed, der er forbundet med naturismen. Altså en naturlig afslappet nøgenhed, hvor sex ikke er på dagsordenen, men hvor tryg hygge, filosofiske samtaler og socialt samvær derimod er omdrejningspunktet. Siden jeg begyndte at indvi mine omgivelser i mit syn på den side af mig selv tilbage i 2006, er jeg ofte blevet spurgt, om forholdet mellem sex og naturisme. Denne undren kan komme til udtryk på forskellige måder, blandt andet gennem spørgsmål som: “Får du ikke stiv pik, når du er sammen med en masse nøgne piger?” eller “Er det ikke bare en undskyldning for at se på nøgne piger?” eller “Dyrker man så en masse sex, når man er på naturistlejr?” og jeg kunne blive ved. Og standardsvaret på alle tre spørgsmål må være “Nej!”. Når mit svar umiddelbart er ret klart og ganske enkelt, må jeg jo indrømme, at jeg faktisk godt kan forstå, hvorfor folk tror, at sex er en del af naturismen/nudismen.

Hele mit liv har jeg været nysgerrig på min egen og på andres kroppe. Kroppen har som fænomen altid interesseret mig, og jeg kan huske, at jeg som barn ind imellem kiggede nysgerrigt i en af mine forældres bøger; “Hvad siger din krop?” skrevet af zoologen Desmond Morris. Bogen var fuld af billeder og tekst, der viste alle mulige aspekter af den menneskelige krop. Kroppen blev dermed for mig et mysterium med masser af finurligheder. Den seksuelle side af kroppen har på samme måde altid pirret min nysgerrighed.

De fleste mennesker er formentlig kun nøgen sammen med andre, når de dyrker sex – eller hvis de klæder om i et kønsopdelt omklædningsrum forud for svømning eller lign. En naturlig nøgenhed fylder heller ikke ligefrem medierne, og størstedelen af moderne nøgenkunst fremstiller meget modelagtige og objektivt set attraktive kvinder – og ind imellem mænd – og ofte i positurer, som kan betegnes som æstetiske eller måske ligefrem erotiske. Her må jeg skynde mig at være den første til at indrømme, at jeg intet har imod dette. Det resulterer blot i, at vi meget sjældent forestiller os helt almindelige mennesker i socialt samvær uden tøj på. Det er med andre ord en noget uvant forestilling for de fleste. Derimod er det mere nærliggende at tænke, at hvis man er sammen med andre mennesker uden tøj på – må der være en seksuel intention med det.

Sådan er det dog ikke i naturist-/nudistkredse. Her lægger man alt det seksuelle på hylden og laver alle mulige andre sociale aktiviteter. Faktisk kan det for nogle være lidt af en befrielse at slippe for at skulle beskæftige sig med sig selv som et seksuelt væsen for en stund. Og de mennesker, som har oplevet en sommerlejr eller en campingplads for naturister – eller bare et arrangement med nudister/naturister, vil også hurtigt erkende, at meget af det man foretager sig faktisk er ret usexet. Her er madlavning, rengøring, brændehugning og lign. aktiviteter, og det er min påstand og stærke overbevisning, at de færreste ser lækre og sexede ud, når de foretager sig disse ting.

Når det så er sagt, så er jeg stadig en mand. Og mænd får jern på – eller halvfed – ind imellem. Faktisk også uden noget ophidsende er i nærheden. Det er dog konteksten, der afgør, om en halvfed – eller fuldfed, for den sags skyld – er bandlyst. Således har jeg oplevet, at man på ungdomslejre var meget påpasselig med overhovedet at bruge ordet sex. Samtidig har jeg også ladet mig fortælle, at man i de mere etablerede naturistkredse faktisk er bedøvende ligeglad med, om en mand får en erektion. Selv oplevede jeg en mandlig naturist ved et kurbad stå midt i forsamlingen med det stiveste lem uden så meget som at skamme sig. Præmissen må dermed være, at hvis man ignorerer det, bliver det ikke til et problem, og samtidig forsvinder enhver seksualisering også.

Nøgenhed og sex er ikke så enkelt at skille ad. Naturisme eller nudisme hænger ikke sammen med sex. Og for mig er nøgenheden ikke automatisk seksuel – det giver vist lidt sig selv. Men nøgenheden KAN være seksuel – hvis altså konteksten lægger op til det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *