Nudisme, naturisme eller bare nøgen?

Tilbage i 2006 kastede jeg mig ud i fænomenet naturisme som en aktiv udøver sammen med min daværende kæreste. Straks efter bekendte jeg mig til naturismen og forsøgte at udbrede til alle og enhver de store personlige fordele ved at være nøgen sammen med andre mennesker. Jeg må i sandhed have været en plage for mine omgivelser – en missionær udi nøgenhedens lyksaligheder. Men som enhver anden fanatiker mødte også jeg relevante kritiske eller undrende spørgsmål. Et af disse spørgsmål var: “Jamen, hvad er egentlig forskellen på naturisme og nudisme?” Dette spørgsmål har naturister formentlig diskuteret lige siden det ene ord opstod som et alternativ til det andet. Og meningerne er lige så delte blandt naturister/nudister som holdningen til reality tv er blandt alle danskere.

Nogle mener, at nudister modsat naturister gerne vil være nøgen altid uanset situationen. De samme mener, at naturister kun er nøgen, når det er naturligt. Denne skelnen kan man med en vis logik anfægte, da naturlighed jo altid vil være subjektivt og derfor er vi alle uanset om vi kalder os naturister, nudister eller måske tager afstand fra nøgenheden i det omfang, nøgne, når det for os er naturligt. Nogle mener, at nudister bare godt kan lide at være nøgne og at naturister vil koble nøgenheden op på noget med naturen. Andre igen – og her er jeg nok mest enig – mener, at naturist er et andet og mere uskyldigt ord for nudist og dermed helt grundlæggende dækker over det samme.

Et andet spørgsmål jeg stødte på – det var fotografen Claudi Tyrestrup, der skulle fotografere mig til en artikel i Femina, der spurgte – var: “Hvorfor overhovedet være i en forening? Hvorfor ikke bare være nøgen?” Og spørgsmålet er godt, fordi mange kan godt lide at være nøgne i forskellige sammenhænge, men vil ikke betragte sig som naturister eller nudister. Det kan være vinterbaderne, der i løbet af vinterhalvåret smider alt og hopper gennem isen for at få en helt speciel dukkert. Det kan være de mennesker, som ind imellem smider alt og hopper i vandet om sommeren. Eller det kan være de unge, som synes det er sjovt til fester at tage alt tøjet af i deres brandert blot for at få lidt ekstra gang i festen – eller når de er på Roskilde Festival deltager i det årlige nøgenløb – en begivenhed, som hvert år tiltrækker et kæmpe publikum og en del repræsentanter fra pressen. De færreste af disse her nævnte til formentlig klistre en etiket på sig selv, hvor der står nudist eller naturist. De er bare nøgne ind imellem. Når det så alligevel kan være en fordel at være med i en forening, så skyldes det de fordele, der altid er ved foreninger. Man får et netværk og holdes derigennem opdateret omkring aktiviteter og muligheder, foreningen kan søge midler til diverse aktiviteter, og så kan foreningen lave politisk arbejde eller oplysende indsatser, så vilkårene for naturister/nudister bedres.

Svarene på de forskellige nøgen-eksistentialistiske spørgsmål bliver løbende diskuteret mange steder. Og der er ingen entydige svar. Selv deltager jeg meget sjældent i nogen foreningers aktiviteter, da jeg finder mange af disse irrelevante for mig. Jeg er dog medlem af en naturistforening og har været det siden 2006 – jeg vil gerne støtte det arbejde, foreningen laver. Derudover betragter jeg mig selv som naturist eller nudist. Men ikke mere inkarneret end mange, der ikke betegnes sig som sådan. Jeg er dybest set bare meget begejstret for at være nøgen!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *