FAQ om nøgenhed vol. 1

Min nøgenhed viser sig ofte at afføde spørgsmål. Dog ikke så ofte nu, som tidligere, hvor det var nyt for mine venner, familie og bekendte, at jeg rendte nøgen rundt (i dertil velegnede omgivelser). Men gennem tiden er der alligevel dukket forskellige spørgsmål op, som, spørgsmålenes enslydenhed taget i betragtning, må siges at have relevans for dem, der har stillet dem. Jeg vil gerne prøve at svare på udvalgte af disse spørgsmål, og i første omgang kommer der fem spørgsmål med tilhørende svar her. Ikke alle er egentlig formulerede som spørgsmål, da meget faktisk bygger på myter og sære antagelser. Derfor har jeg forsøgt at være tro mod myterne ved i visse tilfælde at formulere som en påstand … altså en myte.

“Er de der naturister ikke bare en stor flok swingere?”
Med andre ord: handler det hele ikke bare om sex? Denne forestilling (eller måske seksuelle fantasi) florerer blandt de mennesker, som enten roder grundigt rundt i begreberne, eller som selv har virkelig svært ved at skille ting fra hinanden. Og spørgsmålet kan besvares ved et enkelt besøg blandt en flok naturister. Skuffelsen vil på én gang lamme og chokere som de langt tidligere generationers erkendelse af jordens overraskende kugleform. En ekskursion ind i den mystiske og mytiske naturistverden vil således oplyse ved at åbenbare, at naturister foretager sig NØJAGTIG alt det samme som folk med tøj på – bare uden tøj på. Dermed må jeg da også indrømme, at nøgne mennesker også har sex som alle andre. Eller måske lige så forskelligt som alle andre. Og dermed findes formentlig swingere blandt naturister i samme omfang som blandt ikke-naturister. Udfordringen med en sådan opdagelsesrejse er blot, at den føromtalte “naturistverden” kun eksisterer i form af campingpladser, svømmehaller, badestrande, grillarrangementer, vandreture, petangue-turneringer, TP-spilaftner, hjemlig hygge, have-afslapning, solbadning og alle mulige andre udramatiske almindeligheder. Sex fylder som udgangspunkt hverken mere eller mindre for naturister. Man kan faktisk nogle gange få den oplevelse, at sex faktisk fylder meget lidt, når man er sammen med visse dele af naturistfællesskabet. Men det KAN måske skyldes at netop dette spørgsmål har kløet i nakken gennem rigtig mange år, og kløe kan i nogle tilfælde forsvinde, hvis man prøver at glemme eller ligefrem fortrænge den.

“Det er uhygiejnisk at lave mad mens man er nøgen.”
Det kommer vel an på hvilke kropsdele du anvender i madlavningen – og hvor rene de er. Der findes jo mange måder at kokkerere på, og jeg er helt sikker på, at der findes nogle ganske uhygiejniske metoder, hvis bare man strækker fantasien langt nok. Man kan også bare forestille sig en helt almindelig madlavningssituation, hvor man bruger den sunde fornuft. De færreste klør sig i røven eller skridtet eller næsen mens man laver mad – og uanset påklædning ville disse manøvrer kunne betegnes som uhygiejniske. På samme måde er det vel de færreste, der stikker fødderne i gryden/salatskålen/bolledejen med vilje og intentionen om at opkvalificere det gastronomiske resultat. Når alt dette er sagt, kan jeg jo ikke afvise, at der kunne findes videnskabelig evidens for, at man bør tilberede råvarer iført tøj. Hvis det er tilfældet, har jeg ikke hørt om det – og jeg har ikke gidet undersøge det, for det har mig bekendt aldrig vist sig at være et problem. Ikke dermed sagt, at det er helt problemfrit at lave mad uden tøj på. Bevares. I mange tilfælde gør et forklæde godt. F.eks. når der skal steges bacon eller andre udadreagerende madvarer. Her kan man undgå at ligne en skoldkopperamt gourmand ved den simple procedure at iføre sig et forklæde, som dækker forsiden af overkrop, mave og bækkenregion. Herved sikres også mod en anden risiko: at tage fatalt fejl af rå grillmedister og slap diller, når der en hed sommerdag skal kød over de glødende kul, og den Fynske Forår for alvor har skabt en afslappet stemning med skødesløs grilltang-håndtering til følge.

“Mister man ikke den seksuelle lyst til kæresten/personer af det modsatte køn, når man hele tiden er nøgen sammen?”
For at svare på dette spørgsmål vil jeg vælge for en stund at dvæle ved et par af de antagelser, som spørgsmålet bygger på. Første – og måske vigtigste – antagelse er, at den seksuelle lyst til et andet menneske alene bygger på de indtryk vi får via synssansen. Bevares. Der findes vel mennesker, for hvem dette er sandt. Særligt de mennesker, som er i den ulykkelige situation, at de øvrige sanser ikke virker. Jeg ved bare, at seksuel nydelse for mig handler om så meget mere – og dermed bygger fantasi og forventning tilsvarende på mange andre ting. Vi er fra naturens side udstyret med (minimum) 4 andre anerkendte sanser udover synet. Disse tages også i brug, når lysten til sex skal vækkes, og fantasi og forventning skaber forestillinger: Hvordan mon hun dufter? Hvordan mon det føles at kysse hende? Hvordan mon det føles, når hun rør ved mig? Hvordan mon hun smager? Hvordan mon hun lyder, når …? Ok – nu fik jeg sandsynligvis sat en lille del af de erklærede og ultraortodokse naturister af. Men jeg håber min pointe var klar.
En anden interessant antagelse er, at der kan gå inflation i sanseindtryk, i dette tilfælde synsindtryk. Med andre ord: hvis vi ser vor partner for meget mister vi interessen for vedkommende. Måske er det denne antagelse, der får visse mennesker til at dyrke sex med lyset slukket(?) Forestil dig samme antagelse i en anden kontekst, og et ligeså gyldigt spørgsmål dukker op: Mister du ikke lysten til at kysse din kæreste, når man hele tiden kysser?

“Hvad er forskellen på en naturist og en nudist?”
Nok et af de hyppigste spørgsmål man møder, når man har påklistret sig selv en varedeklaration med ‘naturist’ som hovedingrediens igennem noget tid. Rigtig mange mennesker, tror jeg, kender mest til ordet ‘nudist’, og forbinder dette med nøgenhed. Men naturist… tja, hvad folk tror, det betyder, ved jeg ikke. Men svaret skal måske også rettes indad i flokken af nøgen-begejstrede mennesker. Eller i hvert fald komme derfra. Nogle naturister mener, at nudister bare godt kan lide at være nøgen for enhver pris, hvorimod naturister er nøgne, når det føles naturligt. Den forklaring har jeg hørt flere steder. Men det medfører dog et lidt problematisk forhold. Nemlig, at langt de fleste mennesker i den betragtning så må siges at være naturister, eftersom langt de fleste mennesker kun er nøgne, når det rent faktisk føles naturligt. Vi har blot alle nogle forskellige tærskler for, hvornår det føles naturligt at være nøgen. Og følelser kan man vel næppe sige noget særlig generelt om. Forklaringen er i virkeligheden nok mere enkel. Ordet nudist er formentlig gennem mange år blevet forbundet med noget smålummert og frækt. Jeg husker fra min barndom nogle satireblade med titlen ‘En halv humørtime’ (bladene var allerede dengang gamle). Her var der masser af vittighedstegninger om folk, der levede i såkaldt nudistlejre og eksempelvis blev begloet udefra af liderlige mænd, eller som selv rendte rundt med stiv pik og meget struttende bryster og talte en masse om sex mellem linjerne. Det var altså allerede dengang – måske tilbage i 70’erne – forbundet med noget frækt og seksuelt at være nudist. Det gad man nok bare ikke lige høre på, hvis man selv var en seriøs én af slagsen, og så var et andet ord måske på sin plads at indføre. Derfor har ordet ‘naturist’ – som dog mig bekendt er et noget ældre begreb – formentlig skulle signalere renhed, naturlighed og uskyld. For mig er der ikke den forskel. For det viser sig med erfaringen, at der er lige så forskellige forståelser af forskellen på disse to betegnelser, som der er folk, der bruger dem om sig selv. Og mig? Jeg kan bare godt lide at være nøgen…

“Får man [som mand] ikke hele tiden stiv pik af at se nøgne piger, når man er naturist?”
Dette spørgsmål af yderst lavpraktisk karakter optager rigtig mange og særligt mænd. Det er forståeligt nok, for vi mænd ved, at en rejsning oftest opstår helt spontant og gerne på de mest ubelejlige tidspunkter. Og når først vi bemærker vor dårligt timede halv- eller fuldfede, vil den først og fremmest ikke lægge sig, snarere tværtimod, og derudover vil vi blive helt panikramt indtil faren for “afsløring” er drevet over. Og den naturlige tanke vil så være: når man er nøgen kan man jo dårligt skjule sin javertus, så hvordan løser man lige det problem? Jævnfør spørgsmålet tidligere besvaret om hvorvidt al den nøgenhed ikke bare handler om at få noget på den dumme, vil jeg starte med at understrege, hvor usexet man ser ud, føler sig og oplever andre, når man er sammen uden tøj på og laver aldeles hverdagsagtige ting. Der er altså ca samme mængde sex og ophidselse i luften, som når du står ved Nettos køledisk og overvejer, om aftenens nemme måltid skal bestå af thaibokse til mikrobølgeovnen eller en gang wokblanding til kyllingfileterne hjemme i fryseren. Dernæst vil jeg påstå, at hensigten med nøgenheden spiller en ret vigtig rolle. Hvis hensigten er at seksuel karakter, så er en erektion nærliggende. Hvis nøgenheden i stedet tjener et mere afslappet og … nå ja, uskyldigt formål, så vil kroppen langt overvejende opføre sig derefter. Og helt pragmatisk: Selv har jeg kun MEGET sjældent oplevet, at en sådan situation truede med at komme snigende. Og når den så gør, kan den meget ofte afværges med en simpel grovmotorisk manøvre, der placerer kroppen/underlivet/håndklædet/kongespils-kastepinden i en mere favorabel position… eller man kan vælge den mere offensive strategi og blot lade vokse, hvad ikke vil hænge.

Ofte sker det, at når et spørgsmål besvares, dukker nye op: svar avler spørgsmål. Så hvilke nye spørgsmål disse fem svar vil afføde, skal jeg ikke kunne sige, men måske vil tiden vise, hvad der siden ligger folk på sinde. Et fællestræk ved mange af de spørgsmål jeg har mødt, er at de kredser om skellet mellem nøgenhed og så de seksuelle undertoner, nøgenheden ofte rummer. Alle henvendelser med kommentarer, spørgsmål og lign. er naturligvis altid velkomne – jeg holder meget af at beskæftige mig med det her. Men det bedste råd jeg i virkeligheden kan give er: smid tøjet og vær sammen med andre. Så får du svar på ret mange spørgsmål.

En kommentar

  1. Bliver man smidt ud vis man ikke kan skjule sin erektion ved man handler. Eller går i blandt andre hvor man har glemt håndklædet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *